מפות וברושורים
יוקולסארגליופור
יוקולסארגליופור
יוקולסארגליופור

סלפוס
Selfoss
Selfoss
סלפוס

קירקיובאיירקלאוסטר
Kirkjubæjarklaustur
קירקיובאיירקלאוסטר
Kirkjubæjarklaustur

ויק
VIK
ויק
VIK
Grundarfjörður

גלאומבאייר
Glaumbær
Sauðárkrókur ל Varmahlíð מיקום צפון איסלנד, בין
הגעה כביש סלול
רכב רגיל
עונת ביקור כל השנה
http://www.glaumbaer.is/is/information
+354 453 6173 byggdasafn@skagafjordur.is

גלאומבאייר
Glaumbær
Sauðárkrókur ל Varmahlíð מיקום צפון איסלנד, בין
הגעה כביש סלול
רכב רגיל
עונת ביקור כל השנה
http://www.glaumbaer.is/is/information
+354 453 6173 byggdasafn@skagafjordur.is

הפעילות הגעשית בגלדינגדאלור
Geldingadalur Volcanic Eruption
מיקום חצי האי רייקאנס, סמוך לגרינדאוויק
הגעה רגלית - מסלול הליכה היוצא מכביש 427
רכב רגיל
תחבורה ציבורית מגרינדאוויק ורייקיאויק
עונת ביקור כל השנה
שימו לב: ההתפרצות הסתיימה! הר הגעש אינו מתפרץ החל מספטמבר 2021.
אזור חצי האי רייקאנס נותר פעיל מאוד. רעידות אדמה מתרחשות לעיתים קרובות וישנה הערכת של מומחים שתיתכן התפרצות געשית נוספת באותו ההר או בהר געש אחר באזור. אין אפשר לחזות במדוייק האם ומתי תתרחש התפרצות כזו. ניתן לבקר באתר ההתפרצות כדי להתרשם מהלוע ומשדה הלבה (מדובר בלבה שהתקשתה והתקררה, לא לבה אדומה). תיאור המסלולים נותר רלוונטי, אך נכון לעכשיו אי אפשר לראות לבה זורמת או התפרצות געשית כלשהי. בשל רעידות האדמה התדירות המתרחשות באזור יש לנהוג במשנה זהירות בזמן ההליכה במסלולים מחשש להידרדרות אבנים וסלעים.
פעם בכמה שנים, הכוח העצום שמתחת לאדמת "ארץ הקרח והאש" מתפרץ במלואו ומצדיק את הכינוי שקיבלה איסלנד באופן מוחשי במיוחד. ב-2021 זה שוב קורה, כשהפעם - זו הייתה התפרצות נגישה וידידותית לתייר יותר מתמיד, במרחק של חצי שעה נסיעה משדה התעופה ופחות משעת נסיעה מרייקיאויק. ההתפרצות הסתיימה אך הותירה אחריה שדות לבה קשיחים ולע געשי מהם ניתן להתרשם.
הר פגראדאלספיאל (Fagradalsfjall) נמצא בחלקו המערבי ביותר של רכס ההרים של רייקאנס וגובהו כ-385 מטרים. ההר מוכר באיסלנד כאתר ההתרסקות של המטוס האמריקאי "Hot stuff" ב-1943, במהלך מלחמת העולם השנייה. בהתרסקות נהרגו 14 נוסעים, ביניהם גנרל בכיר בחיל האוויר האמריקאי. זהו אזור צעיר מבחינה גיאולוגית; השבר של הרכס המרכז-אטלנטי חוצה את חצי האי רייקאנס בכלל ואת עמק גלדינגדאליר בפרט - והופך אותו לפעיל מאוד וולקאנית. עדויות מוחשיות לפעילות הוולקאנית ניתן למצוא בנוף הפראי ובאתרי הטבע הייחודיים הפזורים ברחבי הפארק הגיאולוגי של רייקאנס, כמו הר הגעש המרשים קליר (Kellir) והאתר הגיאותרמי בקריסוביק (Krýsuvík). יחד עם יעדים מוכרים נוספים באזור, כמו הגשר בין היבשות, המעיינות החמים בגונוקוור (Gunnuhver) וכמובן הלגונה הכחולה - הפך חצי האי רייקאנס לאזור תיירותי פופולארי במיוחד. דווקא הר הגעש פגראדאלספיאל הצנוע וחסר הייחוד נותר יתום וכמעט בלתי מתויר. עד שברגע אחד הכל השתנה...
ההתפרצות בגלדינגדאליר
החל מדצמבר 2019 החל אזור רייקאנס לחוות רעידות אדמה תכופות שהגיעו עד לעוצמה של 5.7 בסולם ריכטר. תדירות הרעידות התגברה משמעותית וב-2021 הגיעה לאלפי רעידות בשבוע! אף אחד לא נפגע ולא נגרם נזק משמעותי, אך סדרת רעידות האדמה הבלתי פוסקות הדירו את שנתם של תושבי האזור. כל המומחים חזו שהתפרצות געשית ברייקאנס היא בלתי נמנעת ורק עניין של זמן, כשרוב העיניים נישאו באופן טבעי אל הר הגעש הבולט באזור - קליר.
לבסוף, ב-19 למרץ 2021 בשעה 20:45, החלה התפרצות געשית בעמק Geldingadalir בחלקו הדרומי של הר פגרדאלסיאל.
ההתפרצות לא ארעה בהר געש קיים ולמעשה מדובר בהיווצרותו של הר געש חדש, שקיבל באופן בלתי רשמי את השם Geldingadalsgos, או פשוט - Geldingadalir Volcano - "הר הגעש גלדינגדאליר" על שמו של העמק. זו הייתה ההתפרצות הגעשית הראשונה במדינה מאז 2014 (במדבר Holuhraun במרכז איסלנד) וההתפרצות הראשונה בחצי האי רייקאנס ב-800 השנים האחרונות.
ב-5 באפריל 2021, שני בקעים נוספים נפערו בזה אחר זה למרגלות ההר, בין 500 ל-1000 מטר מאתר ההתפרצות המקורית. סדק נוסף החל לפלוט לבה יומיים לאחר מכן. האזור כולו היה דינמאי והשתנה מיום ליום. החל ה-18 בספטמבר 2021 הר הגעש הפסיק לפלוט לבה, עד שבדצמבר 2021 הוכרז רשמית שההתפרצות הסתיימה. בשל התחדשות רעידות האדמה באזור בשנת 2022, ישנן הערכות שהתפרצות נוספת עשויה להתרחש בקרוב, באותו ההר או בהר געש אחר באזור, אך אין אפשרות לחזורת ההאם ומתי תתרחש התפרצות.
ביקור באתר ההתפרצות
מיקומו הנגיש של הר הגעש החדש, במרחק קצר מעיר הבירה ונמל התעופה המרכזי של איסלנד, יחד עם העובדה שמדובר בהתפרצות קטנה ברמת סיכון נמוכה - הפכה את האזור במהירות לאתר תיירות שוקק חיים שמושך אליו מאות מבקרים ביום. ההתפרצות בגלדינגדאליר הייתה התפרצות מגמטית ועוצמתה קוטלגה כהתפרצות הוואינית (על שם הרי הגעש בהוואי). המשמעות בפועל היא שהיה מדובר בהתפרצות החלשה והרגועה ביותר במדרג ההתפרצויות - שבה זורמת בהתמדה לבה בזלתית מבטן האדמה אל הקרקע דרך סדקים ולא מלווה בפיצוץ. זרימת הלבה התרחשה בעמק מוגן המוקף בהרים, באזור בלתי מיושב וללא תשתיות משמעותיות. כל אלו הפכו את ההתפרצות לבטוחה יחסית ואידיאלית לתצפית של מבקרים ותיירים. כיום ההר אינו מתפרץ, אך עדיין ניתן לבקר באתר.
המסלולים להר הגעש
היערכות וזהירות
מאז שההתפרצות הסתיימה האזור בטוח יותר. בשל התחדשותן של רעידות האדמה באופן תדיר, יצאה אזהרה כללית למטיילים באזור לשים לב להידרדרות אבנים וסלעים, וייתכנות למפולות בוץ. אזהרה זו רלוונטית בעיקר בעת עלייה במדרונות או בסמוך לעליות. אין איסור או מניעה לטייל באזור, רק בקשה לנקוט במשנה זהירות. וכמובן - מזג האוויר באיסלנד הוא תמיד גורם שיש לקחת בחשבון וברצינות. יש להצטייד באופן מתאים עם נעלי הליכה טובות, בגדים חמים ומונעי רטיבות' מים ומזון בכמות מספיקה למסלול.
וידאו מאזור התצפית על הר הגעש מצלמה בשידור חי מאזורי ההפתרצות (RUV)