top of page

מספר: 35

שם: Kjölur (דרך Kjalvegur)

רמת קושי: קל-בינוני

נהרות: לא

רכב מומלץ: קטן ומעלה (4X4)

עונת פתיחה: יוני-סוף ספטמבר

כבישים מתחברים:

1, 30, 37, F347, F735, F335, F338

אתרים מרכזיים:

שמורת Hveravellir, גישה למפל Nýifoss
גישה לרכס Kerlingarfjöll ו-Hveradalir

דרך קיולור (כביש 35) היא אחת משתי דרכים החוצות את איסלנד מצפון לדרום דרך ההיילנדס במרכז האי. זוהי גם אחת הדרכים הארוכות במדינה, מעל 165 ק"מ - קצרה יותר רק מכביש 1 וכביש F26 (דרך Sprengisandur). הדרך נמתחת בין עמק Haukadalur ומפל גולפוס בדרום לבין כביש 1 בצפון איסלנד, בין הישובים Blönduós ו-Varmahlíð. נסיעה ישירה לאורך הכביש כולו ללא עצירות תיקח סביב 3 וחצי שעות. השם קיולור (Kjölur) מתייחס לרמה בגובה 700 מטרים ומעבר ההרים בין קרחון Langjökull וקרחון Hofsjökull, הדרך עצמה נקראת Kjalvegur, שמשמעותה "דרך השדרית" (שדרית היא הקורה המרכזית בחלקו התחתון של כלי שיט) ומתייחסת להר Kjalfell שנמצא בין שני הקרחונים.

הקרחון הארוך​

הדבר הבולט ביותר שבו תבחינו בנסיעה בחלק הדרומי של דרך קיולור, הוא קרחון לנגיוקול (מתורגם ל"הקרחון הארוך") שהוא הקרחון השני בגודלו באיסלנד (אחרי קרחון Vatnajökull). אורכו של לנגיוקול הוא כ-50 ק"מ ורוחבו המירבי כ-20 ק"מ, סה"כ הוא משתרע על שטח של 935 קמ"ר. הנקודה הגבוהה ביותר בקרחון מתנשאת לגובה 1,450 מטרים מעל פני הים ועומק הקרח שלו מגיע עד לעומק של 580 מטרים, אם כי הוא נמס במהירות רבה. הקרחון מכסה שתי מערכות וולקניות (לא מאוד פעילות) והוא מוקף בשדות לבה. קרחון זה הוא הפופולארי ביותר באיסלנד לסיורים על אופנועי שלג (בשל קרבתו למפל גולפוס ומעגל הזהב) ויש בו גם מערת קרח מלאכותית שניתן לבקר בה בתשלום. אלו שמעוניינים להצטרף לאטרקציות האלו לא צריכים להגיע ללנגיוקול באופן עצמאי, היציאה לרוב הסיורים היא ממפל גולפוס או מאזור הוספל במערב איסלנד. ניתן לבקר עצמאית בשוליים הדרום-מזרחיים של הקרחון, בפנייה מערבה מדרך קיולור בסמוך ל-Geldingafell Basecamp ונסיעה קצרה על דרך F336.

היסטוריה והיסטריה

כשאתם נוסעים בדרך קיולור, אתם הולכים בעקבותיהם של ויקינגים ורוחות העבר. קיולור הייתה דרך עיקרית וחיונית לאורך כל ההיסטוריה של איסלנד ומוזכרת כבר בכתבים עתיקים מראשית תקופת ההתיישבות. החל מהמאה ה-19, היא שימשה כנתיב למעבר אנשים, סוסים וסחורות מצפון איסלנד אל אזורי כינוס הפרלמנט בת'ינגווליר.

 

עד לסלילת כביש 1, שימשה דרך זו קיצור דרך מצפון איסלנד לדרומה ולעיר הבירה רייקיאוויק (בקיץ בלבד). במאה ה-13, בתקופה שמכונה Sturlungaöld (עידן הסטורלונגים), עברו בדר קיולור צבאות של שבטים ויקינגים שלחמו במלחמות פנימיות עקובות מדם המתוארים בסאגת Sturlunga. האזור של קיולור היה נחשב לשטח נטרלי בין הדרום לצפון שבו השתמשו הצדדים כדי לנהל משא ומתן.

 

בשנת 1780 התרחשה הטרגדיה המפורסמת של האחים Reynistaður שנעלמו בסופת שלגים בדרך קיולור עם הסוסים ועדר הכבשים שלהם. האוהל שלהם אותר עם גופות המלווים ועצמות הכבשים, אך עקבותיהם של האחים נעלמו ללא הסבר. הגבעה הסמוכה קיבלה את השם Beinhóll (גבעת העצמות) ודרך קיולור זכתה למוניטין של דרך רדופה ומקוללת וננטשה למשך יותר ממאה שנים, ונותרה בעיקר שטח הפקר של פורעי חוק, סוג של מערב פרוע איסלנדי. רק 66 שנים לאחר היעלמותם של האחים, התגלו במקרה על ידי עובר אורח עצמות בשדה הלבה Kjalhraun, לא רחוק מהמקום בו נמצאו האוהלים. לאחר שהתקבל אישור שמדובר בעצמות של בחור צעיר וילד, הוכרז שנמצאו גופותיהן האבודות של האחים רייניסטדור, אך סיבת מותם נותרה לא ברורה לגמרי עד היום.

20220829225300_IMG_0953-01.jpeg

נקודה מעניינת נוספת, עם קשר קטן אלינו: חוקרים איטלקים מאמינים שבאזור קיולור מסתתר חדר סודי ובו ספרי קודש ופריטים מבית המקדש בירושלים ואולי גם הגביע הקדוש המיתי מהאמונה הנוצרית. צוותים הגיעו לחפש את את החדר הסודי  בשנת 2004 ושוב בשנת 2021, אך עד כה דבר לא נמצא. חלקים מהדרך המקורית (Kjalvegur hinn forni - קיאלווגור העתיקה) עדיין קיימים, מערבית לכביש העפר של היום, הדרך הזו אסורה לנסיעה ברכב, אך משמשת לרכיבה על סוסים וטיולים רגליים (ראו טראק קיולור).

תנאי הכביש ונהיגה בדרך קיולור

דרך קיולור נחשבת לדרך הנוחה והקלה ביותר לנהיגה במרכז איסלנד. לאחרונה דרך F35 הפכה באופן רשמי ל-35, כלומר דרך המותרת לנסיעה לכל סוגי הרכבים ולא רק לרכבי 4X4. החלק הדרומי של הכביש אכן פשוט מאוד לנסיעה, אך החצי הצפוני שלו הרבה יותר סלעי וקופצני. למרות שהדבר מותר ואפשרי - לא מומלץ להיכנס לאזור ללא רכב 4X4. נוסף על כך, אם רוצים לבקר ב-Hveradalir - האתר העיקרי שבשבילו רוב המטיילים נכנסים לדרך קיולור מלכתכילה - הנסיעה לשם ממילא מחייבת עלייה לכביש לרכבי 4X4 בלבד - F347 (ראו פירוט בהמשך ובעמוד של Hveradalir). 

 

בכל מקרה - אין מעברי מים על דרך קיולור (לא בכביש 35 וגם לא ב F347), לכן הדרך עבירה לרכבי 4X4 מכל הסוגים, מומלץ לבחור רכב בינוני (דאצ'יה דאסטר/ טויטה ראב 4 ודומים). בשל נוחיותי היחסית של כביש 35 לעומת דרכי הרים אחרות באיסלנד, הוא בדרך כלל בין דרכי ההרים הראשונות להיפתח בקיץ והאחרונות להסגר בסתיו. הדרך נפתחת בדרך כלל בתחילת יוני ולעיתים אפילו במהלך השבוע האחרון של מאי, ונותרת פתוחה עד תחילת-אמצע אוקטובר ואפילו מעבר לכך. הזמן המומלץ והבטוח לנסיעה הוא מאמצע יוני עד סוף ספטמבר. כמובן שלפני כניסה להיילנדס חובה לבדוק את תנאי מזג האוויר ואת מצב הכבישים.

אתרי טבע לאורך דרך קיולור

רכס ​Kerlingarfjöll -  האתר הגיאותרמי Hveradalir
ללא ספק היהלום שבכתר של דרך קיולור והסיבה העיקרית שרבים בוחרים להיכנס אליה. האתר הגיאותרמי Hveradalir שבלב רכס ההרים המרשים הזה, נחשב בצדק לאחר המקומות היפים והמיוחדים ביותר באיסלנד. זהו האזור הגיאותרמי השלישי בגודלו במדינה וכנראה המרשים  ביותר בעוצמתו ובניגודיות שלו לנוף המושלג. הנוף של רכס ההרים האדיר ילווה אתכם לאורך חלק משמעותי בנסיעתכם בדרך קיולור, אך כדי להיכנס אליו יש לפנות מזרחה אל כביש F347 שמותר לנסיעה רק לרכבי 4X4. רובו של כביש זה פשוט לנסיעה, מלבד החלק האחרון שלו שעולה ממתחם Kerlingarfjöll mountain resort ועד לחניון העליון הצמוד לאזור הגיאותרמי אליו כולם רוצים להגיע. המקטע הזה תלול יותר וסלעי יותר, אך כמו בשאר הדרך הוא לא כולל מעברי מים והוא אפשרי לנסיעה עם רכבי 4X4 בינוניים ולא רק ג'יפים גדולים, בנסיעה איטית וזהירה. אזור Kerlingarfjöll מרושת במסלולי הליכה רבים ברמות קושי שונות, בכל מקרה אסור לפספס ביקור ב-Hveradalir. למידע מלא קראו עוד בעמוד של Kerlingarfjöll.

 

DJI_0401.jpg

עמק Hveradalir ברכס Kerlingarfjöll 

שמורת Hveravellir
למרות השם הדומה - אל תתבלבלו - Hveravellir ו-Hveradalir הם לא אותו מקום. Hveravellir היא שמורת טבע קטנה באמצע דרך קיולור, בה תמצאו אתר גיאותרמי מעניין וצבעוני, אתר קמפינג, בקתות לינה, מסעדה ומעיין חם. שם המקום מתייחס למערה קטנה עם היסטוריה מעניינת שנמצאת במקום. באזור הגיאותרמי מרוכזים בצפיפות אדי קיטור (פורמולות), בריכות בוץ ומעיינות של מים רותחים הפורצים מאדמה צבעונית. ישנם גם מסלולי הליכה ארוכים יותר בשטחים ההרריים ובשדות הלבה באזור. קווראווטליר היא נקודת התרעננות אידיאלית ונוחה בדרך קיולור שמתאימה מאוד גם לאלו הרוצים לחלק את הנסיעה ליומיים. קראו עוד בעמוד של קווראווטליר.

 

DJI_0446.jpg

שמורת Hveravellir

מפל Gýgjarfoss
מפל קטן אך בעל זרימה חזקה יחסית, הנמצא על כביש F347 בדרך לרכס קרלינגרפיול. המפל נשפך בנהר Jökulfall שמקורו בקרחון Hofsjökull הנמצא מזרחית לרכס. מהמפל יש נוף יפה להרים ולצידו יש שולחנות פיקניק, מה שהופך אותו לנקודת טובה לעצירת ביניים קצרה בדרך.  ניתן להגיע למפל גם באחד ממסלולי ההליכה של קרלינגרפיול (מסלול D במפת המסלולים).

אגם Hvítárvatn
אגם למרגלותיו המזרחיים של קרחון Langjokull. אגם זה מזין את נהר Hvita (הנהר הלבן) שזורם דרומה ובו נשפך גם מפל גולפוס. בימים יפים נטולי רוח קרחון Langjokull ולשון הקרח היורדת ממנו משתקפים במי האגם ויוצר מראה מרהיב. החלק הדרום מזרחי של האגם נגיש באמצעות דרך עפר מקבילה לדרך קיולור. דרך העפר הזו מתחברת לכביש 35 בכמה נקודות, חלקן כוללות מעברי מים.

 

מפל Nýifoss
מפל צעיר יחסית ביחס לרוב המפלים באיסלנד, נוצר בשנת-1939 ועל כן משמעות שמו היא "המפל החדש" (נקרא לעיתים גם Leynifoss, כלומר "המפל הסודי"). המפל לא נשפך בתוך נהר, אלא ישירות מהאגם הקרחוני Hagavatn שמוזן מקרחון Langjokull. המפל נוצר בעקבות שטפון קרחוני שגרם לקריסת חלק מקירות האגם. המפל קטן וצנוע אבל יוצא דופן בנופים האפורים והמדבריים שמסביבו. לנו, הישראלים, המפל יכול להזכיר בצורתו ובצבעו שטפונות בנגב ובמדבר יהודה לאחר ירידשת גשמים. המפל קשה יותר להגעה ודורש חציית נהרות וירידה תלולה, לכן מומלץ להגיע אליו עם רכב 4X4 חזק וגדול, אם כי בתנאים טובים ניתן לצלוח את הדרך גם עם רכבי 4X4 בינוניים. הגישה למפל היא בדרך Hagavatnsvegur (כביש F335) - דרך עפר היוצאת מכביש 35 מערבה, בערך 10 ק"מ צפונית ממפל גולפוס.

 

אגם Blöndulón
מאגר מים הידרואלקטרי שגודלו 57 קמ"ר, מה שהופך אותו לאגם השלישי בגודלו באיסלנד (יחד עם מאגר Hálslón). המאגר המלאכותי נוצר ב-1991 בעקבות הסתת הנהר הקרחוני Blöndusöður לשם בניית תחנת כוח. האגם נמצא בחלקה הצפוני של דרך קיולור ובמזג אוויר יפה נחמד לעצור לפיקניק בשולחן שבסמוך אליו.

הר Kjalfell / גבעת Beinahóll

מסלול הליכה המוביל ל"גבעת העצמות" בה נמצא האוהל של האחים Reynistaður (ללא גופתיהן) שנעלמו באזור בשנת 1780 והפכו לאגדה מסתורית ומוכרת באיסלנד. ישנה אנדרטה קטנה לזכרם ומראש הר Kjalfell יש נוף פנורמי על רכס Kerlingarfjöll ועל קרחון Langjokull. הגישה למסלול היא בדרך עפר לכיוון מערב היוצאת מדרך 35 בין Hveravellir ולבין הפנייה לדרך F347 (ראו שילוט לכיוון Beinahóll. מהחנייה יש ללכת ברגל במסלול שאורך 4-5 שעות. ישנו גם מסלול הליכה שיוצא משמורת קווראווטליר, ראו פירוט בעמוד Hveravellir.
 

Ny.jpg

מפל Nýifoss

Hvítárvatn.jpg

אגם Hvítárvatn וקרחון Langjökull

קיולור בתחבורה ציבורית

גם מטיילים ללא רכב יכולים להגיע לנקודות העיקריות בקיולור באמצעות אוטובוס של חברת Gray Line. קו יומי מרייקיאוויק ל-Hveravellir בשתי הכיוונים פועל מה-15 ביוני ועד 11 בספטמבר. הקו יוצא מאולם הקונצרטים הרפה בשעה 8:00 בבוקר ועוצר בכמה תחנות בדרך, כולל גייזר, גולפוס ו-Kerlingarfjoll. הקו לכיוון השני יוצא מ-Hveravellir בשעה 14:30 ומגיע לרייקיאוויק בשעות הערב. פרטים נוספים והזמנות באתר הרשמי של חברת Gray Line.

מסעדות ולינה בקיולור

כמו בשאר האזורים הפנימיים של האי, גם דרך ההרים קיולור דלה במתקנים, לכן נסיעה בה דורשת הצטיידות מתאימה עם מים, אוכל ודלק. ובכל זאת, קיולור לא לחלוטין שוממת ואף הולכת ומתפתחת מבחינת תשתית תיירותית; שני מרכזי השירות העיקריים באזור הם Kerlingarfjöll Mountain Resort ו-Hveravellir.

Kerlingarfjöll Mountain Resort

מתחם זה היה עד לא מזמן מלון בקתות קטן. המתחם צפוי לגדול באופן משמעותי ולהיות מרכז שירות תיירותי גדול ומפותח החל מקיץ 2023. המתחם צפוי לכלול מלון, צימרים, בקתות הרים, אתר קמפינג, מסעדה ומרחצאות חמים. ניתן להזמין מקום מראש לקיץ החל מפברואר 2023 - פרטים ומידע באתר הרשמי של Kerlingarfjöll.

 

Hveravellir

נכון לעכשיו, המסעדה הפעילה היחידה בקיולור נמצאת ברכז השירות ב-Hveravellir. בקיץ המטבח במסעדה פתוח עד 21:00 וניתן גם לרכוש כריכים וחטיפים עד 22:00. גם מרכז השירות בקווראווטליר עבר שיפוץ ומתיחת פנים וכיום תוכלו למצוא שם גם בקתת הרים עם לינה משותפת ("הבקתה הישנה") וגם לינה בחדרים פרטיים הכוללים ארוחת בוקר ("הבקתה החדשה"). בנוסף ישנו אתר קמפינג עם שירותים ומקלחות. המסעדה (הלא רעה בכלל) פתוחה כל יום בקיץ מ-7:00 ועד 21:00. מידע נוסף והזמנה באתר הרשמי - לחצו כאן.

בקתות נוספות

חברת fjallalif מפעילה מספר בקתות באזור אגם Blöndulón. הבקתות בסיסיות אבל נוחות וברמה טובה, עם מטבח ומקלחת ואפשרות להשכרת סוסים ואמצעים לדיג. מידע והזמנות באתר הרשמיבקתות נוספות, באזורים הדרומיים של קיולור, מופעלות על ידי חברת Gljásteinn.

בקתות הרים וטראק קיולור העתיקה

הנתיב הישן של קיולור משמש להליכות רגליות ורכיבה על סוסים ואסור לנסיעה עם רכבים. טראק של 3 ימים מתחיל ב-Hveravellir ומסתיים באגם Hvítárnes, עובר לאורך הדרך ההיסטורית הזו והנופים השוממים שלה. 3 בקתות הרים של FI (איגוד התיירות האיסלנדי) משמשות ללינה בטראק, בקתת Þjófadalir, בקתת Þverbrekknamúli ובקתת Hvítárnes. למידע נוסף על הטראק והבקתות ראו בעמוד הטראק של FI - לחצו כאן.

IMG_2143.jpg

סרטוני נסיעה

F347

F35

bottom of page