מפות וברושורים
יוקולסארגליופור
יוקולסארגליופור
יוקולסארגליופור
סלפוס
Selfoss
Selfoss
סלפוס
קירקיובאיירקלאוסטר
Kirkjubæjarklaustur
קירקיובאיירקלאוסטר
Kirkjubæjarklaustur
VIK
ויק
VIK
ויק
Grundarfjörður
Hornstrandir | שמורת הורנסטראנדיר
מיקום: צפון הפיורדים המערביים
רכב: הגעה בסירה בלבד. אין כבישים בשמורה
עונת ביקור: קיץ בלבד
זמן נדרש: יום שלם עד עשרה ימים
שמורת הורנסטרנדיר (Hornstrandir) נמצאת בחלק הצפוני ביותר של הפיורדים המערביים. למרות פופולריות ועניין הולכים וגוברים, השמורה היא עדיין פנינה שמורה שרחוקה מהבום התיירותי האיסלנדי של השנים האחרונות. יש לאזור קסם מיוחד אפילו ביחס לאיסלנד המיוחדת ממילא; תחושת השליטה והבלעדיות של הטבע חזקה ומורגשת. בזמן טיול בשמורה סביר להניח שתתקלו בהמון ציפורים, שועלים ארקטיים שובבים ואם יהיה לכם מזל (או חוסר מזל, תלוי איך מסתכלים על זה) - גם דובי קוטב שלעיתים רחוקות נסחפים לאזור על קרחונים שהתנתקו מגרינלנד. הפראיות, בשילוב הנופים המרהיבים, מזג האוויר המופרע, הבידוד, השקט והשמש שזורחת בלי הפסקה - מוסיפים למקום נופח הזוי ומיסטי, במובן הטוב של המילה. אבל בשביל דברים טובים צריך לעבוד - טיול בהרונסטרנדיר מצריך תכנון והכנה מראש וגם זמן הגעה לא מבוטל.
תכנון טיול בהורסנטראנדיר
הגעה לא'יספיורדור
כאמור, ההגעה לשמורה היא מהעיירה המרכזית בפיורדים המערביים - Ísafjörður. העיירה מרוחקת מאוד מאזורי האוכלוסייה ה“גדולים“ של איסלנד (רייקיאויק ואקוררי) וההגעה אליה הוא מסע קטן בפני עצמו. ההתלבטות הראשונה שכנראה תצוץ לכם בתכנון היא כיצד לשלב את הטראק עם הטיול באיסלנד. אם אתם מטיילים בתחבורה ציבורית או בטרמפים - אתם נמצאים במצב נוח יותר - הדבר היחיד שאתם צריכים לדאוג לו הוא להגיע לאיס‘אפיורדור בזמן (מומלץ להגיע יום לפני היציאה לטראק). האוטובוסים לאיסאפיורד'ור הם בתדירות נמוכה יחסית, אז חשוב לברר מראש האם יש אוטובוס ביום שתואם ליום היציאה שלכם לטראק. חברת האוטובוסים Stræto מפעילה את קו 61 מרייקיאוויק לא'יספיורדור, ראו פרטים ולוחות זמנים כאן.
לאלו שמטיילים עם רכב זה טיפה יותר טריקי, כיוון שרכב מושכר שעומד במשך כמה ימים ללא שימוש זה בזבוז כסף משווע. האפשרויות שלכם היא או להשלים עם הגזרה, או לסיים את המסלול האיסלנדי המקיף שלכם, ולחזור לאיסאפיורד'ור באופן נקודתי ליציאה לטראק; במקרה כזה, מומלץ לעשות זאת באוטובוס או בטיסה פנימית של איסלנדאייר קונקט. דבר נוסף ששווה לנסות אותו - לשלוח מייל ולתאר את המצב הבעייתי לחברה שדרכה אתם משכירים את הרכב ולנסות לסחוט מהם הנחה או התחשבות כלשהי במצב. לי זה הצליח וקיבלתי הנחה של 15% בהשכרת הרכב (בחישוב שלי - זה כיסה לחלוטין את הימים בהם הרכב עמד ללא שימוש). לאחר שתחליטו כיצד לשלב את הטראק בטיול הכללי - תכננו את המסלול שלכם במקביל להזמנת הסירות (מכיוון שלוח הזמנים של הסירות יכול להשפיע על תכנון המסלול).
הזמנת הסירות מ/ל -איסא‘פיורדור
ההזמנה היא דרך חברת West tours. ישנם שני מפעילי סירות - Borea ו Sjóferðir. אין הבדל ממשי בין המפעילים - מלבד לוחות הזמנים שלהם והבדלים מינוריים במחיר שהופכים ללא רלוונטיים, מכיוון שבכל מקרה תרצו לבחור את המפעיל על פי התאמת לוח הזמנים שלו למסלול לתוכנית שלכם. את לוחות הזמנים ניתן לראות כאן: מעבורת Sjóferðir, מעבורת Borea
הערות לגבי המעבורות:
-
לא בכל יום יש מעבורת לכל נקודה, יש לוודא את המסלול שאתם מתכניים היטב עם זמני המעבורות ולהתגמש בהתאם במקרה הצורך. ללוחות הזמנים הקבועים יש חריגות ויוצאי דופן - כלומר תאריכים מסוימים בהם הסירות לא פועלות בהתאם ללוח הזמנים הרגיל - אפשר לראות את יוצאי הדופן בלחיצה על שם היעד הרלוונטי.
-
יתכן והמקומות כבר מלאים בסירה שאתם מתכננים לעלות עליה - ההזמנה צריכה להתבצע במקביל לתכנון המסלול, יתכן ותאלצו להתגמש בהתאם למקום הפנוי אם תקבל מייל חוזר מהחברה שהסירה כבר מלאה. ככל שתזמינו מוקדם יותר, כך יגדל הסיכוי שלא תאלצו לבצע שינוי בתכנית!
-
סירות ההלוך מאיסאפיורד‘ור ליעדים בהורנסטרנדיר הן גם סירות החזור. שעת היציאה מהנקודה הרלוונטית בשמורה היא למעשה השעה שבה הסירה שיצאה מנמל איסאפיורד‘ור+זמן השיט. בכל מקרה - עליכם לקחת זמן ביטחון ולחכות מוכנים בנקודת האיסוף מראש כדי לא לפספס את הסירה.
-
לאחר בחירת המסלול והסירות - יש לשלוח מייל לווסט-טורס westtours@westtours.is עם הפרטים הבאים: שמות המטיילים, מספר הטלפון שיהיה זמין כשאתם באיסלנד, מדינה, מקום לינה לפני ואחרי הטראק, מספר למקרה חירום והכי חשוב - תכנית הטיול שלכם ובאיזה תאריכים ושעות אתם מעוניים להזמין סירות. אפשרי לחלוטין לשלוח להם מייל גם במהלך התהליך ולהתייעץ - הם עושים כמיטב יכולתם כדי לעזור בתכנון ולפעמים מציעים דברים שלא רשומים באתר. בהמשך לאחר שתיישרו קו בניכם וכאשר תקבלו אישור על כך שהסירות שביקשתם אכן זמינות - החברה תשלח לכם לינק לתשלום, שנעשה גם הוא מראש. באיסלנד הכל מראש והכל באשראי.
מסלולים
אין ”טראק“ ספציפי בהורנסטרנדיר. אתם בונים לעצמכם את הטראק ואת מספר הימים שיכול לנוע בין יומיים לעשרה ויותר. עשרה ימים יאפשרו לכם להקיף את כל השמורה ולראות את רוב מה שיש לה להציע, אך קחו בחשבון שעשרה ימים בתנאים האלו זה כנראה משהו שמתאים למטיילים יותר מנוסים. מסלול של 3-4 ימים יכול להיות בהחלט טעימה מוצלחת של השמורה ומאתגר מספיק. תכנון המסלול הוא על פי מקטעים - מנקודת קמפינג אחת לנקודה הבאה, כשלרוב מומלץ להקדיש יום לכל מקטע, או יום לכל שני מקטעים - במקרה של מקטעים קצרים יותר.
לפי הזמן שבחרתם לשהות בשמורה ולפי נקודות ההורדה והאיסוף הקיימות בתאריכים שמתאימים לכם - תוכלו לתכנן ולהרכיב את המסלול המתאים לכם. ישנם גם מקטעים שניתן לעשות כטיול יום או שעות בודדות - מאתר קמפינג אחד וחזרה לאותה נקודה. מכיוון ששעות האור בקיץ רבות עד בלתי מוגבלות - אפשר ורצוי לקחת את הזמן, לנוח לאורך המסלול ולוודא לעיתים קרובות שאתם בכיוון הנכון. להלן מספר מקטעים, המרחקים שלהם וכמה זמן לוקחת ההליכה ממוצעת לאורך המקטעים. תוכלו לראות את המקטעים במפה המצורפת למטה.
Sæból - Hesteyri via Sléttuheiði
14 ק"מ | 3-4 שעות
Sæból - Hesteyri via Skarðadal
16 ק"מ | 5-6 שעות
Látrar - Sæból
9 ק"מ | 2-3 שעות
Látrar - Hesteyri
10 ק"מ | 3-4 שעות
Hesteyri - Hlöðuvík via Kjarans
13 ק"מ | 6-7 שעות
Fljótavík - Látrar - 10kms
10 ק"מ | 4 שעות
Kjaransvík (Hlöðuvík) - Fljótavík via þorleifsskarð
13-15 ק"מ | 5-6 שעות
Hornvík - Hlöðuvik
10 ק"מ | 4-5 שעות
Veiðileysufjörður - Hornvík
11 ק"מ | 4-5 שעות
Hornvík - Hornbjarg - Hornvík
15 ק"מ | 5-7 שעות
Hornbjargargsviti - Hornbjarg - Hornvík
16.5 ק"מ | 6-7 שעות
Smiðuvík - Hornvík
15 ק"מ | 6-7 שעות
Hrafnfjörður - Bolungarvík
15 ק"מ | 5-6 שעות
Smiðuvík - Bolungarvík
15 ק"מ | 6-7 שעות
שימו לב שהזמנים הם משוערים בלבד ועשויים להשתנות משמעותית בהתאם לכושר שלכם, מזג האוויר וזמני מנוחות. בכל מקרה לא מומלץ להעמיס יותר מדי ביום אחד. עדיף לקחת את הזמן וליהנות מהנוף, במקום להיות מופתעים. בכל מקרה - תמיד תזכרו שהשמש אתכם.
לפניכם 2 הצעות מפורטת מאינדקס המסלולים של איסלנדופיליה. חיבור של המסלולים האלו לטראק של יומיים בהורנסטרנדיר יאפשר לכם טעימה פשוטה יחסית מהשמורה בזמן קצר, וכולל ביקור בצוקים היפים והמזוהים ביותר בה (צוקי הונרבגארג):
יום 1 - מ-Veiðileysufjörður ל-Hornvík - פירוט מלא.
יום 2 - צוקי Hornbjarg (מ-Hornvík) - פירוט מלא.
ציוד
הרשימה המובאת פה מבוססת על רשימת הציוד המומלצת באתר של חברת West tours שמפעילה את הסירות לשמורה, עם תוספות והערות משלי. מדובר בהמלצה בלבד וכמובן שדבר לא מחייב ואינני לוקח אחריות. בסופו של דבר מדובר ברשימת ציוד דומה לטראקים אחרים, עם התאמה למזג אויר קר ורטוב ולעובדה שיש צורך בניווט. ישנם גם פריטים שהסרתי מהרשימה המומלצת שלהם שלדעתי סתם מכבידים, כשהשאיפה היא להיות קלים ככל האפשר. לעומת זאת ישנם פריטים שהוספתי, בעיקר בתחום העזרה-ראשונה. אם יש דבר אחד שבטוח לא כדאי לחסוך בו זה ביגוד חם, עדיף להיסחב עם קצת יותר ולא לקפוא מקור - מי שמכיר/ה את עצמו/ה כמישהו/י שסובלים מקור, מומלץ שיוסיף עוד שכבה או יותר מעבר לבגדים המצוינים ברשימה.
ולהלן רשימת הציוד המומלץ והערות:
-
תרמיל גדול
-
אוהל - קל ועם אטימות גבוהה למים - רצפה+גג (האדמה והעשב בשמורה לחים באופן קבוע - גם כשלא יורד גשם).
-
שק שינה - ל-0 מעלות או חם יותר.
-
מזרן שטח - יותר לבידוד מאשר לנוחות. ניתן גם להחליף בחומר מבדד אחר כמו ניילון או בד שמתקפל בקלות.
-
מצפן + מד אזימוט
-
מפה טופוגרפית - ניתן לקנות באיסאפיורד‘ור. שימו לב שבמשרדים של West tours ניתן לקנות רק מפת נייר פשוטה ולא מנויילנת. אני הסתפקתי בזה, אבל בהחלט מומלץ להצטייד במפה מראש ולדאוג שתהיה יותר עמידה למים.
-
מכשיר GPS - בעיני זה לא חובה. באתר השמורה מאוד ממליצים לקחת כאמצעי ביטחון. העבודה שיש מכשיר שבעזרתו ניתן לאתר אתכם, שיכול לעזור לכם בניווט - בהחלט מרגיעה, אך מדובר בהוצאה לא קטנה (ניתן להשכיר במשרדי Westtours איסאפיורד‘ור). אם אתם מתכננים מסלול ארוך ומאתגר יחסית - שווה לשקול לקחת. אם המסלול שלכם קצר וכולל בעיקר את אזור Hornvik שהוא יותר מתויר - אפשר בהחלט לוותר.
-
אולר
-
מקלות הליכה
-
גזיה+בלון גז (אסור להדליק מדורות בשמורה)
-
כלי בישול (סיר/מחבת, סכו“ם, קערה/צלחת, כוס)
-
גפרורים + מצית + נרות
-
תרמוס
-
סקוץ‘+חומר לניקוי כלים ידידותי לסביבה
-
אוכל - בכמות שמספיקה למספר הימים שתשהו בשמורה
-
מלח/תבלינים
-
מצלמה - אם אתם לא צלמים או חובבי צילום, עדיף להביא מצלמה קלה וקטנה.
-
מגבת
-
מים - שלוקר או 2 בקבוקים. נוח יותר בקבוקים שיותר נוח למלא בנחלים שבדרך, במקום להוציא מהתיק את השלוקר בכל פעם.
-
חבל + אטבים
-
נייר טואלט
-
משקפי שמש
-
שקיות איטום למים
-
חוט ומחט + אזיקונים
-
שקיות חימום
-
בגדים:
-
מכנסיים עמידות למים (אפשר מתפרקים)
-
2 חולצות תרמיות ארוכות
-
חולצה תרמית קצרה
-
2 געטקס
-
3 זוגות גרביים
-
3 זוגות תחתונים
-
קרסוליות
-
נעלי הליכה טובות ועמידות למים
-
סנדלים
-
כפפות
-
כובע
-
חם צוואר/צעיף
-
פליז מחמם
-
סופטשל/מגן רוח
-
מעיל גשם
-
בגדים חמים לשינה
-
תיק רחצה:
-
מברשת+משחת שיניי
-
סבון (שיכול לשמש גם כשמפו)
-
תחבושת/טמפונים - למי שרלוונטי
-
מגבונים
-
תיק עזרה ראשונה:
-
חומר חיטוי
-
תחבושות
-
דבק רפואי
-
משכב כאבים
-
קרם הגנה
-
פלסטרים
-
תחבושת אלסטית
-
שפתון נגד יובש
-
משחה נגד יבלות
-
משחה נגד כוויות/ אלוורה
-
פינצטה
יציאה לדרך
לאחר שתכננתם, הזמנתם, ארזתם והתכוננתם נפשית - הגיע סוף סוף היום המיוחל. לפני היציאה לדרך כל המטיילים היוצאים להורנסטרנדיר מחויבים להגיע ללשכת התיירות המקומית (שזה למעשה סוכנות הנסיעות של Westtours) ולדווח ולהירשם. למען האמת אפשר לעשות זאת גם באינטרנט, באתר https://safetravel.is/.
ברישום תתבקשו למלא פרטים לגבי המסלול שלכם - הדבר נועד כדי לדעת שחזרתם מהטיול בשלום (לכן צריך לדווח גם בסיום הטיול), הדבר מקל על הרשויות החילוץ באיסלנד לאתר אתכם במקרה הצורך. בכל מקרה יש צורך להגיע ללשכת התיירות, כדי לאסוף את הכרטיסים לסירה ולקבל מידע עדכני על תנאי השטח ומזג האוויר. בכל מקרה המקום נמצא צמוד לנמל - ממנו תצאו לדרך.
כתובת : 7, Aðalstræti, 400 Ísafjörður.
עליכם להגיע לרציף בנמל כחצי שעה לפני היציאה המתוכננת (עם הכרטיסים). אם אתם עם רכב - מומלץ לא לחנות אותו בנמל עצמו, אלא באחת מהחניות המסודרות (בחינם). יש אחת גדולה במרחק 5-10 דקות הליכה מהנמל, שצמודה לאתר הקמפינג של העיירה -במיקום שתמיד יש בו אנשים ומטיילים - מה שמקטין את הסיכוי הקטן ממילא לפריצות או נזק לרכב.
כשתגיעו לשמורה ותתחילו לטייל - זכרו כמובן לשמור על הכללים, שהמרכזיים בהם:
-
אסור להדליק מדורות
-
הלינה רק באתרי הקמפינג המוכרזים
-
אסור להאכיל את החיות
-
לשמור על הניקיון ולקחת את כל הזבל שלכם אתכם
-
אם אתם נתקלים בדוב קוטב - יש להרחק מהם ולדווח עליו ברגע שתוכלו.
במקרה הצורך, ישנם בשמורה בקתות חירום ( emergency shelters ) תשתמשו בהם אך ורק במקרה חירום אמיתי. המים בנחלים מותרים ואף מומלצים לשתייה - מים נקיים, טהורים וטעימים מאלו לא תמצאו.
בסיום הטיול, היאזרו בסבלנות בזמן ההמתנה לסירה - אל דאגה - היא בדרך, גם אם נראה ששכחו אתכם.
כשתחזרו - לא לשכוח לעדכן באתר של Safetravel שחזרתם בשלום.
וההרגעה הקבועה - אם קשה לכם בדרך או שאתם מתברברים - תמיד תזכרו שהשמש לא הולכת לשום מקום ויש לכם את כל זמן שבעולם, נצלו את זה.
גלריית תמונות
נקודות עניין באזור