top of page
IMG_1444.jpg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon

גריוטגיה

Grjótagjá

Grjótagjá  | מערת גריוטגיה

מיקום:  כביש 860, אזור מיבאטן

רכב:  כל הרכבים

עונת ביקור:  ייתכנו קשיי נגישות בחורף

זמן נדרש:  מספר דקות-חצי שעה
זמן הליכה ונגישות:  ירידה סלעית למערה

סמוך לאגם מיבאטן, בבקע ארוך באדמה בשדה לבה בין מכתשים געשיים, מסתתרת מערה קטנה עם מעיין חם טבעי בתוכה. המים במערה צלולים במיוחד ויוצרים מראה מיוחד וקסום מאוד למערה, בעיקר בימים בהירים שקרני השמש מאירים את המים מפתחה. עד שנות השבעים של המאה העשרים, המעיין במערה היה פופולארי ביותר לרחצה, בעיקר בקרב מקומיים (לפני שהמערה הפכה ליעד מפורסם). אך המצב השתנה בעקבות פעילות געשית במערכת הוולקנית של הר הגעש קרפלה הסמוך בין השנים 1975-1984. ההתפרצויות האלו גרמו לנזקים רבים באזור, וגם גרמו לטמפרטורת המים במערה לעלות לרמה כזו שהפכו את הרחצה בה מסוכנת. הטמפרטורה הקבועה של המים אמנם התקררה שוב, אך ידוע שהמים עשויים להתחמם במהירות ובאופן בלתי צפוי ולכן נאסרה הרחצה במקום - אך עדיין שווה לבקר להתרשם מיופיה.

מהחנייה ניתן לרדת למערה משני פתחים שונים, בירידות צרות וסלעיות שלא מתאימות למוגבלים בתנועה. המערה מאוד קטנה ומרחב הצפייה בה צר ויכול להכיל מספר אנשים בודדים בכל רגע נתון. לעיתים ישנם הרבה תיירים ויש צורך להמתין מעט לפני שנכנסים. ניתן גם לעלות להתרשם מהסדק הארוך מעל המערה, כשהר הגעש העגול Hverfjall נישא ברקע.

Grjótagjá

מערת הג'ונים המפורסמים

המערה התפרסמה בתוך איסלנד לפני שנים רבות ולאחרונה התגלתה לכל העולם. הסיבה לפרסום שלה היא שהעבודה שמעיין שבתוך המערה היה מקום רחצה מענג ל-2 ג'ונים מפורסים שונים; הראשון הוא פורע חוק איסלנדי אגדי בשם ג'ון מרקוסון (Jón Markússon) והשני הוא ג'ון סנואו (You know nothing) מ"משחקי הכס". ג'ון מרקוס התחבא במערה מפני הרשויות האיסלנדיות בתחילת המאה ה-18 בעוד ג'ון סנואו איבד בה את בתוליו עם הפראית ייגריט בפרק החמישי של העונה השלישית של הסדרה הפופולארית. בעקבות כיכובה במשחקי הכס, המערה זכתה לכינוי הלא רשמי "המערה של ג'ון סנואו". אם ראיתם את המערה בסדרה - חשוב שתדעו שהמערה לוטשה מאוד באמצעות אפקטים מיוחדים במחשב (למשל נוסף לה מפל שלא קיים במציאות). חובבים של משחקי הכס? בואו לגלות את כל הלוקיישנים באיסלנד שהופיעו בסדרה בפוסט המלא בנושא.

Grotgata.jpg

מסלולים ומערות נוספות

ניתן להגיע ישירות למערה בחנייה ייעודית צמודה, אך ניתן להגיע אליה גם רגלית במסגרת מסלול הליכה בין כמה מהאתרים המרכזיים של אזור מיבאטן שמתחיל ביישוב Reykjahlíð, עובר במערה ובמכתש Hverfjall ומסתיים בשדה הלבה Dimmuborgir. המסלול מתחיל בפאתי הכפר, בחניון מערה נוספת דומה בשם Stóragjá. גם זו מערה שנמצאת בבקע בולט בין הלוחות הטקטוניים שאליו יורדים עם מדרגות, בתוכו יש שביל עם מערה קטנה שבתוכה מים חמים. אין איסור מוחלט לרחוץ במערה, אך הרשויות לא ממליצות על כך (והמערה מאוד קטנה עם מים חמים מאוד, כך שבל מקרה היא לא כך כך מזמינה לרחצה). לאחר הביקור במערה חוזרים אל השביל (ישנו שילוט ברור המורה לכיוון Dimmuborgir) והולכים דרך שדה הלבה בכיוון דרום מזרח אל Grjótagjá ואם רוצים, להמשך המסלול עד דימובורגיר. ניתן למצוא פירוט מלא של המסלול באינדקס המסלולים - לחצו כאן.

מה שרוב האנשים לא יודעים (כולל רוב המקומיים) שקיימת בסביבה מערה דומה, גדולה יותר שאין איסור רחצה לגביה (אם כי הרחצה היא באחריות המטיילים בלבד). קשה מאוד למצוא את המערה הזאת למי שאינו יודע בדיוק לאן ללכת, אין לה שם, אין לה חנייה מסודרת ואין שילוט או שביל מסודר אליה. בכל מקרה ביקור בה דורש ירידה בחבלים ומתאימה להרפתקנים בלבד. המערה מרהיבה ביופיה, נעימה מאוד לרחצה והסיכוי להיתקל בה בתיירים נוספים הוא נמוך מאוד; בשביל לשמור על סודיות המערה כדי לא להרוס אותה עם נחילי מטיילים שכנראה יביאו לסגירתה - לא אפרסם את מיקומה, ואשתף את הוראות ההגעה במסגרת ייעוץ בלבד.

גלריית תמונות

נקודות עניין באזור

bottom of page