top of page

Þórsmörk

ת'ורסמורק

  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon
kirkjubl.png

ת'ורסמורק

Thórsmörk  Þórsmörk

מיקום  ההיילנדס הדרומיים, למרגלות הר Eyjafjallajökull
הגעה   כביש F, חציית נהרות
רכב   רכב 4X4 בלבד
עונת ביקור  קיץ בלבד. חורף - בסיורים בלבד

אם רוצים לתאר את הנופים של שמורת ת'ורסמורק במילה אחת - "כאוס" תהיה כנראה הבחירה המתאימה ביותר. אבל הכאוס הזה הוא כאוס מרהיב לחלוטין! ת'ורסמורק נראית כמו ציור אימפרסיוניסטי ענק של נופים אי-סימטריים  מוטרפים; גבעות תלולות, קניונים עמוקים ומפותלים, נהרות לולייניים המקשטים עמקים רחבים של חול וולקני שחור, מעוטרים בעצים נמוכים ופרחים צבעוניים - והכל מוקף בתפאורה מפוארת של קרחוני ענק העטופים כדרך קבע בערפילים מסתוריים. על פי הפולקלור המקומי, העמק שבו שוכנת שמורת ת'ורסמורק, נוצר על-ידי מכה חזקה בפטישו המפורסם של האל הנורדי ת'ור. ברגע הראשון שתכנסו לת'ורסמורק תבינו בעצמכם שאין מקום ראוי יותר להיות משויך לאל - מדובר בגן עדן עלי אדמות.

האל ת'ור (Þór) הוא דמות מוכרת בתרבות הפופולארית המודרנית וזכה לאדפטציות בקולנוע, בטלוויזיה ובקומיקס. הרבה לפני שהוליווד הפכה אותו לגיבור-על איקוני. דמותו של ת'ור היא חלק בלתי נפרד מהמיתולוגיה הנורדית ומושרשת עמוק בפולקלור הנורדי והאיסלנדי. ת'ור הוא בנו של אבי האלים הנורדיים אודין ונחשב לאל הרעם, הגשם והפוריות ולאחד מהאלים הבכירים ביותר. לא מפתיע ששמו של ת'ור מיוצג גם בטבע האיסלנדי - ושמורת ת'ורסמורק (היער של ת'ור) היא הדוגמא הבולטת ביותר לכך.

 

ת'ורסמורק נמצאת בחלק הדרום מערבי של הרמה ההררית, כשהישוב הקרוב ביותר הוא קוולסוור (Hvolsvöllur).  היא שוכנת במיקום מושלם בין הקרחונים Eyjafjallajökull, Tindfjallajökull ו-Mýrdalsjökul והחלק המרכזי שלה משתרע בין העמקים הרחבים של נהר ה-Krossá ונהר ה-Markarfljót שמצטלבים בקצה המערבי של השמורה. המיקום המיוחד של השמורה הופך אותה מצד אחד לבעלת מזג אוויר חמים יחסית, אבל רטוב וגשום מאוד מהצד השני. תנאים אלו הופכים את השמורה למיוערת וירוקה במיוחד, עם נוף ייחודי של עצי לבנה וטחב שצבעם מנוגד לנופים הוולקנים שמסביב. היופי של ת'ורסמורק באמת מיוחד במינו (אפילו ביחס לאיסלנד) אך ההגעה אל היופי הזה לא פשוטה ומצריכה מידה מסוימת של תכנון, הכנה וזמן.

IMG_8671.jpg

ציור אימפרסיוניסטי של הטבע - שמורת ת'ורסמורק

הגעה לת'ורסמורק

עצמאית

ת'ורסמורק נמצאת בפנים האי וההגעה אליה היא בדרך F249 המותרת לנהיגה ברכבי 4X4 בלבד. הנסיעה בדרך זו קשה ומורכבת למדי כוללת חצייה של מספר נהרות, כך שבאופן עקרוני עדיף להימנע מהגעה עצמאית אם אין הכרח (מה גם שההתנהלות בשמורה היא רגלית בעיקרה). אם בוחרים להגיע עצמאית, רמת הקושי תלויה במיקום הספציפי אליו נוסעים.

 

ישנם מספר "בסיסים" בשמורה, בהם נמצאות הבקתות ואתרי הקמפינג ומהם יוצאים רוב המסלולים היומיים בשמורה. הבסיסים העיקריים הם הבקתה בעמק Langidalur ובקתות ה-Volcano huts בעמק Húsadalur. בכדי להגיע לאזורים אלו תאלצו לחצות את נהר ה-Krossá הידוע לשמצה; נהר זה נחשב לאחד הנהרות המסוכנים, המתעתעים והקשים ביותר לחצייה באיסלנד. בכל קיץ מטיילים רבים שלא עשו שיעורי בית או שזלזלו בכוחו של הנהר - מוצאים את עצמם תקועים במימיו הגועשים. תוכלו למצוא ברשת עשרות סרטונים של רכבים מחולצים מתוך הנהר האימתני, אל תהיו המטיילים האלו!

אל תחצו את נהר הקרוסה אם אין לכם ניסיון קודם בתחום, אם מזג האוויר לא מושלם או אם אין לכם את הרכב המתאים לכך - וגם הרכבים הגדולים ביותר מתקשים לעיתים בחציית נהר זה.

 

אפשר להימנע מחציית הקרוסה, ע"י חניית הרכב בסיס השלישי - הבקתה ב-Básar הנמצאת דרומית לנהר, או לחנות בסמוך לחציית הנהר. הבקתה בבסאר היא נקודת היציאה האידאלית לטראק Fimmvörðuháls לסקוגאר. מהבקתה תוכלו ללכת ברגל לשני הבסיסים האחרים של השמורה, תוך חצייה רגלית של נהר הקרוסה על גשר נע (על גלגלים) להולכי רגל. קחו בחשבון שהמסלולים באזור הפנימי והעיקרי של השמורה יתארכו ב-20-30 דקות לכיוון, זמן ההליכה מ-Básar עד ל-Langidalur. כמו כן, כדאי לדעת שלעיתים, כשמזג האוויר בעייתי, שומרי היערות מזיזים את הגשר להולכי רגל ומונעים את המעבר הרגלי מעל הנהר (ורק מכך אפשר ללמוד משהו על הבעייתיות של הנהר הזה). 

 

אל תטעו! נהר הקרוסה הוא לא הנהר היחיד שיש לחצות בדרך לת'ורסמורק וגם חצייתם של הנהרות הנוספים עשויה להיות קשה ומאתגרת. הנהרות באזור מתעתעים במיוחד ומושפעים מאוד ממזג האוויר. גם נהרות אלו גבו קורבנות בעבר. אפילו אם לא מתכוונים לחצות את נהר הקרוסה, כדאי להגיע לת'ורסמורק עם רכב גדול ומצוייד, במזג אוויר טוב ועם ניסיון מסויים בנהיגת שטח. לרוב המטיילים המנעות מהגעה עצמאית לת'ורסמורק תהיה הבחירה השקולה והאחראית ביותר.

 

 

אוטובוס

אוטובוסים לת'ורסמורק 2023

השמורה הופכת לנגישה מתמיד בזכות שירות אוטובוסים נרחב יותר מאזור קוולסוור (Hvolsvöllur), ממאי עד אוקטובר. בחודשים יוני-ספטמבר מופעלים 3 אוטובוסים לנקודות שונות בת'ורסמורק וגם ל-Skógar, מה שמאפשר למטיילים להנות מיום טיול מלא בשמורה ובמסלולי ההליכה הנהדרים שבה, ואף לצאת לטראק המפורסם Fimmvörðuháls. בחודשים מאי, ואוקטובר מופעל קו בוקר אחד, שמאפשר טיול הכולל לינה בבקתות בשמורה. למידע והזמנות לחצו כאן.

מספר חברות מפעילות אוטובוסים מרייקיאוויק דרך סלפוס, הטלה (Hella) וקוולסוור (Hvolsvöllur) - לת'ורסמורק ובחזרה. האוטובוסים יוצאים מרייקיאוויק מוקדם בבוקר; חלקם יוצאים מהתחנה המרכזית (BSI) וחלקם מבניין העירייה או מהיכל הקונצרטים הרפה. כל האוטובוסים עוצרים גם באתר הקמפינג המרכזי של רייקיאוויק. אוטובוסים מת'ורסמורק חזרה לכיוון רייקיאוויק יוצאים ב-15:00 ו-18:00, ובשיא העונה (סוף יוני עד סוף אוגוסט) מתווסף בד"כ קו נוסף שיוצא בסביבות 20:00. זמן הנסיעה מרייקיאוויק לת'ורסמורק נע סביב 4 שעות (בהתאם ליעד בת'ורסמורק). ראו את לוחות הזמנים והזמינו כרטיסים דרך אתרי חברות האוטובוסים: חברת Reykjavik Excursions, חברת TREX, חברת Icelandbybus

*שימו לב שבכל החברות ישנה אופציה לרכישת Hiking pass שמאפשר לכם לרדת בת'ורסמורק ולעלות חזרה במיקום אחר (או להיפך) - אופציה נוחה למי שמעוניין לעשות את אחד המסלולים החד-כיוניים הארוכים יותר (כמו טראק Laugavegur או טראק Fimmvörðuháls). שימו לב ליעדי הפיזור והאיסוף השונים ברחבי ת'ורסמורק. המידע נכון לקיץ 22.

 

 

טיולי יום מאורגנים

 

מספר חברות מציעות טיולי יום בת'ורסמורק באמצעות סופר ג'יפ, שייקח אתכם להיילייטס של השמורה. אופציה זו פחות מתאימה לאלו שאוהבים ללכת ורוצים להינות מהמסלולים הארוכים יותר של ת'ורסמורק, אך היא פיתרון מצויין לאלו שרוצים לנצל את הזמן באופן מיטבי ולהמנע מנסיעה מסובכת באופן עצמאי ועדיין לחוות את המיטב. כמו כן זאת האופציה הטובה ביותר (ולמעשה היחידה) לאלו שרוצים לבקר את ת'ורסמורק בחורף או בעונות המעבר. אחד מסיורי הסופר ג'יפ המומלצים ביותר לת'ורסמורק הוא זה של חברת Midgard adventure - לפרטים לחצו כאן.
 

 

הליכה

ת'ורסמורק היא נקודת מעבר בין 2 הטראקים המפורסמים ביותר באיסלנד - טראק Laugavegur וטראק Fimmvörðuháls. טראק Laugavegur המחבר את ת'ורסמורק עם שמורת ההרים הצבעוניים לנדמאנלאוגר - הוא מסלול ההליכה הרב יומי הפופולארי ביותר במדינה ונחשב (בצדק) לאחד היפים בעולם. מסלול Fimmvörðuháls הוא מסלול חד או דו-יומי מאתגר המוביל מת'ורסמורק אל מפל סקוגפוס המפורסם, דרך מעבר הרים בין קרחוני Eyjafjallajökull ו-Mýrdalsjökull.

 

כמובן שניתן לחבר את שני המסלולי למסלול אחד ארוך, עם זמן נוסף לגלות את מסלולי ההליכה בתוך ת'ורסמורק. את שני המסלולים ניתן לעשות בשני הכיוונים, אך נהוג להתחיל את טראק Laugavegur בלנדמנלאוגר, לסיימו בת'ורסמורק ומשם לחזור באוטובוס לרייקיאוויק (או עיירה אחרת) או לחבר את מסלול Fimmvörðuháls עד סקוגאר ביום או יומיים נוספים של הליכה. מידע נוסף על הטראקים ניתן למצוא בעמוד טראק Laugavegur באתר.

thoramork.jpg

מיפוי כללי של אזור ת'ורסמורק. שימו לב לכביש F249 והחציות של נהר ה-Krossá. בקתת Básar אינה מצריכה את חצייתו.

מסלולים בת'ורסמק

עשרות קילומטרים של מסלולי הליכה מסומנים מתפתלים לאורכה ולרוחבה של ת'ורסמורק. אפשר לבלות בשמורה גם שבוע שלם מבלי להספיק לראות את כל היופי שיש לה להציע. כמעט את כל המסלולים ניתן לעשות ביותר מאופן אחד ובקלות ניתן לחבר מסלולים, לא חייבים לעקוב בהכרח אחרי הנתיב הקלאסי.  ניתן לחלק את המסלולים בשמורה לשני אזורים כלליים: אלו שבאזור שמצפון לנהר הקרוסה (Krossá) ואלו שמדרום אליו, סמוך לבקתת Básar.

 

החלק הצפוני נחשב ל"מרכז" של ת'ורסמורק, ממנו יוצאים רוב המסלולים היומיים הפופולאריים בתוך השמורה. המסלולים באזור זה יוצאים מהבקתה ב-Langidalur או מה-Volcano huts שבעמק Húsadalur. המרחק בין הבקתות לא גדול, כך שאת כל המסלולים באזור זה ניתן להתחיל בקלות בכל אחת מהנקודות.

 

האזור הדרומי קרוי Goðaland. בקתת Básar משמשת כנקודת יציאה אידיאלית לאזור זה ובעיקר לטראק Fimmvörðuháls עד לסקוגאר. האוטובוסים שמגיעים לשמורה עוצרים בכל הבקתות, כך שאין צורך ממשי להגיע עם רכב לשמורה, ואם לנים בה אפשר בקלות לעבור רגלית בין האזורים ולעשת בכל יום מסלול באזור אחר. יוצא הדופן היחיד הוא המסלול לקניון Stakkholtsgja, אליו נוח יותר להגיע עם הרכב, אך אם יש מספיק זמן, בהחלט אפשר להגיע אליו גם מ Langidalur או Básar בהליכה לצד הכביש.

 

 

 

 

מסלולים במרכז ת'ורסמורק

פסגת Valahnukur 

זמן הליכה: 1-1.5 שעות | הלוך חזור |  רמת קושי: קל-בינוני

עלייה לפסגת הר Valahnukur היא ה-Must העיקרי של ביקור בת'ורסמורק. לא משנה לכמה זמן אתם מגיעים ואיזה מסלול אתם עושים - אל תוותרו על הגיחה הקצרה אל נקודת התצפית הזאת. מהפסגה נשקף אחד מהנופים המרהיבים והאיקונים ביותר באיסלנד, על כל שמורת ת'ורסמורק, קרחוני Eyjafjallajökull ו-Mýrdalsjökull והעמקים תחתיהם והנהרות המעטרים אותם כמו ציור. חובה. המסלול הקצר ביותר (הלוך חזור) מתייחס ליציאה מבקתת Skagfjörðsskáli ב-Langidalur. אם יש מעט יותר זמן או אם נקודת היציאה היא ב-Húsadalur, כדאי לשדרג את המסלול במעט ולעשות את המסלול המעגלי Þórsmörk Panorama.

 

Þórsmörk Panorama 

זמן הליכה: 2 שעות | מסלול מעגלי |  רמת קושי: קל-בינוני

מסלול מעגלי מ-Húsadalur אל פסגת הר Valahnukur ובחזרה דרך Langidalur והיער בעמק Húsadalur. זהו המסלול המושלם לאלו שמגיעים לת'ורסמורק לזמן קצר ורוצים להגיע לנקודת התצפית היפה ביותר, אך גם לחוות מעט את הנוף המיוער של השמורה. המסלול מתאים למשפחות וניתן לחבר אותו עם מסלולים נוספים.

לפירוט המסלול  המלא באינדקס המסלולים לחצו כאן

 

Þórsmörk Highlights

זמן הליכה: 3-4 שעות | מסלול מעגלי |  רמת קושי: קל-בינוני

ניתן להתחיל את המסלול מה-volcano huts ב-Húsadalur או מבקתת Langidalur. כאשר יוצאים מ-Húsadalur, המסלול מתחיל בהליכה לכיוון צפון מזרח דרך יער Hamraskogar - בנתיב של טראק Laugavegur. בהמשך היער פונים לכיוון הרי Tindfjöll וממשיכים על למרגלותיהם, שם ניתן לבחור אם להמשיך את המסלול דרך קו הרכס של Slyppugilshryggur המשקיף על קניון Slyppugil, או לרדת לתוך הקניון עצמו ולהמשיך משם מערבה כל הדרך ל-Langidalur. אם אתם בוחרים ללכת בתוך העמק, קחו בחשבון שחלק מהמסלול כולל הליכה במי הנחל. חוזרים לכיוון הבקתות דרך Langidalur, או שמחברים מנקודה זו את העלייה לפסגת Valahnukur ומסיימים את המעגל דרך הנתיב של מסלול הפנורמה. זהו מסלול מגוון ומעניין מאוד ביחס לזמן הקצר שלו. מומלץ מאוד לחבר אותו עם מסלול הפנורמה (יחד הם אורכים סביב 4 שעות).

Tindfjöll circle

זמן הליכה: 4-6 שעות | מסלול מעגלי |  רמת קושי: בינוני-קשה

זהו המסלול הארוך ביותר מבין המסלולים הקצרים בשמורה. המסלול מקיף אזור נרחב בת'ורסמורק, עם נופים מגוונים של הרים, קרחונים, יערות ונקודות תצפית מרהיבות על השמורה. נהוג לצאת אל המסלול מ-Langidalur. המסלול מתחיל בהליכה בתוך עמק Slyppugil וממנו עולה לכיוון ערוץ Tindfjallagil, בו תראו סלע מעניין עם מערה המכונה Tröllakirkja (כנסיית הטרול). המסלול ממשיך ומקיף את המורדות התלולים של הרי Tindfjöll עד רמת Stangarháls בצידו השני של הרכס, בה ישנה נקודת תצפית מרהיבה לכיוון הקרחון מדרום וממזרח. משם המסלול יורד בחדות ובתלילות דרך אוכף ארוך אל אפיק נהר הקרוסה המוביל חזרה אל Langidalur. המסלול נחשב למאתגר, בעיקר בשל העליות והירידות התלולות שבו וההליכות על רכסים צרים לצד צוקים. כאשר המסלול רטוב ישנה סכנת החלקה ממשית. המסלול לא מומלץ לאנשים הסובלים מפחד גבהים ולא מומלץ לעשות אותו במזג אוויר גרוע וגשום במיוחד. ניתן לחבר לחבר למסלול את המעגל העולה להר Valahnúkur - יחד הם מהווים טיול יום ארוך מדהים וממצה. זו הבחירה האידיאלית לטיול יום בת'ורסמורק!

לפירוט המסלול  המלא באינדקס המסלולים לחצו כאן

>>הר Rjúpnafell

זמן הליכה: 5-6 שעות | הלוך-חזור |  רמת קושי: קשה

מסלול זה הוא קטע הארכה למסלול Tindfjöll (אך ניתן לעשות אותו גם כמסלול נפרד). הר Rjúpnafell הוא הר טוף, אחד ההרים הבולטים והגבוהים ביותר בשטח השמורה וללא ספק גם אחד התלולים שבהם. אתם תבחינו בקלות בהר בעל הצורה החרוטית והפסגה הכפולה, במהלך ההליכה ברוב מסלולים האחרים בשמורה. המסלול מתחיל באופן זהה למסלול Tindfjöll, בהליכה בתוך עמק Slyppugil, אך במקום להקיף את ההר, המסלול ממשיך מזרחה, יורד וחוצה את ערוץ Tindfjallagil ועולה משם לכיוון הר Rjúpnafell. העלייה להר מסומנת היטב אך תלולה מאוד ולא לבעלי פחד גבהים. מראש ההר תזכו לנוף פנורמי מרהיב על כל האזור. מראש ההר תרדו חזרה באותה הדרך על ל-Tindfjallagil ומשם ניתן להמשיך במסלול Tindfjöll המעגלי המלא, או לחזור באותה הדרך חזרה ל Langidalur.

 

>> צוקי Búðarhamar

צוקים ומערה הנמצאים סמוכים לנתיב נהר הקרוסה. ניתן להגיע אליהם בהליכה ישירה מבקתת Langidalur בהליכה פשוטה לאורך הנהר, או לחבר אותם למסלול Tindfjöll; בצומת הדרכים באזור כנסיית הטרול (Tröllakirkja) בוחרים בנתיב הדרום מזרחי במקום להקיף את ההר. המסלול יורד דרך הקניון הסמוך לצוקים חזרה אל העמק, ממנו חוזרים לבקתה.

 

>> קרחון Krossarjokull 

המסלול הארוך והמקיף ביותר באזור המרכזי של השמורה. המסלול המעגלי ממשיך את מסלול Tindfjöll ואת המסלול לצוקי Búðarhamar, עד למרגלות קרחון Krossárjökull (לשון של קרחון Mýrdalsjökull). המסלול מגיע עד לקצה המזרחי ביותר בשמורה, באזור מבודד מאוד שכמעט ואין בו מטיילים. המסלול המעגלי ממשיך את על קו הרכס עד לנקודת התצפית על הקרחון. משם המסלול יורד לעמק של נהר הקרוסה וחוזר מערבה לכיוון הבקתות. תוכלו לזהות מסלול זה במפת המסלולים - זהו המעגל הגדול ביותר במפה.

 

מישור Merkurrani

זמן הליכה: 2-3 שעות | מסלול מעגלי |  רמת קושי: קל-בינוני

המסלול המעגלי יוצא מ-Langidalur ועובר למרגלות הר Valahnukur. משם הוא ממשיך לאורך צוקי Merkurrani עד לרמת Merkurrani בקצה המערבי של השלוחה המוארכת בין הנהרות המרכזיים של השמורה. משם פונה המסלול צפון מזרחה ויורד אל החול השחור שלגדות נהר Markarfljót לכיוון ה-Volcano huts וחזרה לנקודת ההתחלה דרך העמק . ניתן להאריך מעט את המסלול בגיחה אל פסגת Valahnukur וביקור במערת Sóttarhellir. המסלול לא קשה, אך הקטע לאורך הצוקים תלול וחלק, יש ללכת בו לאט ובזהירות.

קניון Stakkholtsgja

זמן הליכה: 1.5-2 שעות | הלוך-חזור |  רמת קושי: קל-בינוני

הקניון המרהיב הזה הוא עוד אחד מאתרי ה"חובה" של ת'ורסמורק. נקודת היציאה למסלול נמצאת בפאתיה הדרומיים של השמורה, לכן אם מגיעים עם רכב, ניתן לבקר בקניון גם מבלי לחצות את נהר הקרוסה (אך יש לחצות נהרות אחרים שגם אותם יש לקחת בחשבון - ראו ב"הגעה"). הקניון רחב מאוד בתחילתו אך הולך ונהיה צר בהמשך עד שבקצהו הוא הופך לערוץ קסום. בבסיס הערוץ תמצאו מערה עם מפל נסתר הנשפך בתוכה. קירות הסלע העצומים שלו מרשימים ומפוארים מאוד והופכים אותו בקלות לאחד הקניונים היפים ביותר באיסלנד. המסלול לא קשה במיוחד ולא כולל עלייה, אך הוא לא לגמרי מסומן והוא דורש פילוס מעבר בנחל הזורם בתוך הקניון (אם בהליכה בתוכו או קפיצה בין סלעים). אל תצפו לצאת מאוד נקיים מהמסלול וגם כדאי שתשקלו לקחת בתיק סנדלים כדי לחצות את הנחל, אך אל האתגר מתלווה גם כיף, מה שיכול להפוך את המסלול לחוויה מהנה מאוד עם ילדים (לא פעוטות).

*מסלול זה הוא היחיד אליו נוח יותר להגיע עם הרכב, הוא נמצא בצד של בקתת Básar, אך מרחק ההליכה לתחילת המסלול ממנה פחות או יותר זהה למרחק ההליכה מ-Langidalur.

 

מסלולים באזור Goðaland (מבקתת Básar)

ניתן ללכת במסלולים חד-כיוניים לפסגות ונקודות העניין באזור, או להרכיב מסלולים מעגליים ארוכים יותר המחברים נתיבים שונים. להלן הנקודות הנבחרות באזור ותיאור אפשרויות הליכה אליהן:

 

גבעת Réttafell

גבעה הסמוכה לבקתה ממערב. היא נמוכה יחסית לפסגות האחרות באזור, אך בשל מיקומה בסמוך לעמק, היא עדיין מספקת תצפית מצוינת לכיוון החלק הצפוני של השמורה. ניתן לעלות ישר לפסגה ולחזור מאותה הדרך, או להמשיך ולהקיף את הגבעה כולל ביקור בחלקו התחתון של קניון Hvannárgil וחזרה לבקתה לצד כביש F249.

קניון Hvannárgil

עוד קניון מרהיב שניתן להגדירו כאחד הקניונים היפים באיסלנד. ניתן לראות תמונה שלו בהמון מודעות המפורסמות את ת'ורסמורק או את מסלול Fimmvörðuháls. הקניון עמוק ותלול ובתוכו מתפתל באופן לולייני נהר Hvanna. המסלול עובר לכל אורכו של קו הרכס של הקניון עד שהוא מתחבר באזור רמת Morinsheiði עם הנתיב של מסלול Fimmvörðuháls. ניתן לעשות מסלול מעגלי שמגיע עד לרכס Heljarkambur בקצה הקניון ויורד דרך "עמוד שדרת החתול" (Kattarhryggir) המפורסם שיורד חזרה לבקתה. מסלול זה צפוי לארוך סביב 6 שעות. אפשרות נוספת היא להגיע עד רמת Votupallar (ממנה הנופים על הקניון הם המוצלחים ביותר) וממנה לחזור בנתיב מעט שונה - זו תהיה הבחירה הקצרה והקלה ביותר למסלול. האפשרות השלישית היא לחבר את המסלול עם טיפוס להר Utigöngihöfði.

הר Utigöngihöfði

אחת הפסגות הבודדות הגבוהות ביותר בת'ורסמורק, המספקת נוף אינסופי למרחבים עצומים של כל השמורה ואף הרבה מעבר אליה. הטיפוס לפסגה תלול מאוד וזו אחת הסיבות שמעט מטיילים מטפסים אליה. הדרך המקובלת לעשות את המסלול היא לעלות לפסגה ולחזור מאותה הדרך. מסלול כזה ייקח בערך שעתיים לכל כיוון (4-5 שעות סה"כ כולל הזמן על ההר). ניתן לעלות על ההר מצד אחת ולרדת מצידו השני ולהתחבר לנתיב של טראק Fimmvörðuháls ומשם לרדת דרך אוכף Kattarhryggir חזרה לבקתה. אופציה טובה נוספת היא להגיע עד לחיבור עם הטראק ב-Morinsheiði ומשם להמשיך מעט דרומה עד לרכס Heljarkambur וממנו להתחיל לרדת לאורכו של קניון Hvannárgil. מסלול מעגלי כזה צפוי לארוך 7-8 שעות של טיול מתיש, אך מרהיב ובלתי נשכח.

 

מכתשי Móði ו-Magni

שני מכתשים געשיים שנוצרו בהתפרצות המפורסמת של אייאפיאטלאייקוטל בשנת 2010. מכתש Móði קרוי על שם בנו של האל ת'ור ו Magni על של אחיו. המכתשים נמצאים במעבר ההרים Fimmvörðuháls, ממש בין כיפת הקרח של Eyjafjallajökull והר הגעש קטלה וקרחון Mýrdalsjökull. הכי נכון והגיוני לבקר את המכתשים במהלך טראק Fimmvörðuháls, אך יש כאלו שבוחרים להגיע אליהם במסלול הלוך-חזור ארוך מת'ורסמורק.

 

הר Hátindar 

מסלול ישיר לפסגת הר בחלק הדרומי של השמורה, המספקת נוף מרהיב על האזור. המסלול מתחיל על כביש F249 באזור Stakkholt, מערבית לבקתת Básar ומעט מערבית לפתחו של קניון Hvannárgil. החזרה היא באותה הדרך.

 

קרחון Tungnakvislarjokull 

לשון של קרחון Mýrdalsjökull בקצה הדרום מזרחי של השמורה. קרחון זה הוא ממקורותיו של נהר הקרוסה, בסמוך אליו נמצא רכס Teigstungur - אזור רבוי בצמחייה ובתצורות סלע מעניינות וצבעוניות, כולל הגבעה החרוטית Goltur (החזיר). ניתן ללכת במסלול הלוך חזור ישירות למרגלות הקרחון, אך כדאי להקדיש זמן למעגל באזור מעניין זה.

20170717_195655 (2).jpg

אתרים בדרך לת'ורסמורק

מפל Nauthúsagil 

מפל נסתר הנשפך לתוך נחל הזורם בנקיק צר וירוק עם ריבוי צמחייה שמעניקים לו מראה ותחושה קסומה במיוחד. לא ניתן לראות את המפל מהדרך - יש ללכת כ-20 מאזור החנייה במסלול הליכה מסומן  שכולל גם על סלעים בתוך הנחל ושימוש בשרשרת טיפוס (מה שהופך אותו למהנה מאוד לילדים, אך לא מתאים לאנשים עם קשיי מוטוריות). המפל והנקיק נמצאים על כביש 249 בטרם הוא הופך לכביש F מאתגר ולפני חציית נהר כלשהי - לכן הוא נגיש לכל סוגי הרכבים לאורך כל השנה (בחורף מומלץ עם רכב 4X4 כי עדיין מדובר בכביש עפר).

קרחון Gigjokull

זוהי לשון של קרחון Eyjafjallajökull המפורסם. ניתן לראות את הקרחון מכביש F249, אך הגישה לבסיסו היא מכביש עפר צדדי הכולל חציית נהרות שבקלות יכולים לעלות עד גדותיהם ולהפוך להצפות. ניתן גם ללכת מהכביש ברגל. הקרחון צר ותלול ומכוסה ברובו באפר וולקני שחור (עדות להתפרצות האחרונה שארעה באזור בשנת 2010). לטעמי הוא לא מאוד מרשים ביחס לקרחונים אחרים באיסלנד לכן אפשר בהחלט לוותר על האתגר בהגעה לבסיסו במידה ואין את הזמן או הרכב המתאים. רוב הטיולים המאורגנים והאוטובוסים יעצרו לתצפית עליו.

IMG_8564.jpg

קרחון gígjökull

לינה בת'ורסמורק

בשלושת ה"בסיסים" העיקריים של ת'ורסמורק ישנם אתרי קמפינג מסודרים ובקתות הרים. 

בקתת Skagfjörðsskáli ב-Langidalur - בקתה הרים גדולה המאכלת עד 75 מטיילים בלינה משותפת. בקתה זו נמצאת במרכז ת'ורסמורק והיא נקודת המוצא האידיאלית לכל המסלולים היומיים בשמורה. הבקתה נמצאת בנקודת האמצע בין הבקתות האחרות. בבקתה שירותים, מקלחת, מטבח וחנות קיוסק קטנה. עלות הלינה: 10,200 קרונות לאדם ללילה.

בקתת Básar - בקתה גדולה המאכלת עד 83 מטיילים בלינה משותפת. בקתה זו היא הבסיס הטוב ביותר למטיילים המעוניינים לצאת למסלול Fimmvörðuháls ביום הבא. בבקתה יש שירותים, מקלחת, מטבח ואפשרות לטעינת טלפונים. עלות הלינה: 9,500 קרונות לאדם ללילה.

 

Volcano huts ב-Húsadalur - אתר נופש ובו אפשרויות לינה מגוונות יותר הכוללות בקתות הרים המאכלסות יחד 32 איש בלינה משותפת וגם סוגי בקתות פרטיות יותר, בתנאים טובים יותר ואפילו אפשרות גלמפינג. במתחם תמצאו גם וויפיי, סאונה, בריכה גיאותרמית מלאכותית ואת המסעדה-בר בשם Lava.

מי שרוצה להנות מהטבע של ת'ורסמורק בנוחות מקסימלית וסטנדרטים טובים - זו האופציה הטובה ביותר בשבילו. העלות משתנה בהתאם לסוג הלינה -  ראו פרטים ואפשרויות באתר של Volcano huts.

*גם לבקתות ההרים וגם לאפשרויות הלינה השונות ב-Volcano huts חשוב מאוד להזמין מקום זמן רב מראש.

*פתיחת אוהל באתרי הקמפינג כרוכה בתשלום, אך אין צורך להזמין מקום מראש. 

IMG_8616.jpg

הבקתה ב Langidalur 

מפות וברושורים

Porsmork_Trails.jpg

מפת מסלולי ת'ורסמורק - לחצו להגדלה

גלריית תמונות

bottom of page